Datavetenskap

Datavetenskap är ett av vår tids mest spännande och viktigaste akademiska ämne. Kortfattat handlar ämnet om hur datorprogram utvecklas.

Det räcker med att se sig om i vårt samhälle så förstår vi att datavetenskap finns överallt. Mobilen i din ficka, datorn som du surfar på, i tv, mikrovågsugnen, alla apparater hemma. Men det är inte prylarna som är det intressanta, det är vad som finns inuti dem. Datavetenskap handlar om hur alla saker som vi ser (och ännu mer de som vi inte ser) fungerar. Hur de ska vara designade för att vi ska enkelt interagera med dem, hur de ska vara skapade för att de ska vara pålitliga och effektiva – inte minns för en hållbar utveckling.

Den viktigaste färdigheten en student i datavetenskap måste förvärva är förmågan att använda programspråk. Det handlar om att uttrycka sig i skrift på ett språk som datorer kan förstå. Idag är också alla system integrerade via internet. Den som studerar datavetenskap behöver lära sig om hur internet är uppbyggt och hur det kan användas och programmeras på ett säker, tillförlitligt och användarvänligt sätt.

Datavetenskap har är grunden för en ännu pågående samhällsomvälvande revolution. Gamla sanningar om opinionsbildning, äganderätt och hur affärer görs har kastats omkull. De om inte anpassar har svårt att överleva, t.ex. musik- och filmbranscherna. Information wants to be free har under de senaste tjugo åren varit en stark ideologisk drivkraft som givit oss öppen källkod, en av de viktigaste grunderna för dagens infromationsinfrastruktur. 

Sverige har en lång tradition av mjukvarautveckling inte minst inom de traditionella företagen ABB, Ericsson, Volvo, m.fl. Men ännu mer intressant är att de nya företagen som bygger vårt välstånd in i framtiden. Deras innovationer bygger på datavetenskap, t.ex.: Skype, Spotify, DICE, Starbreeze, Teenage Engineering, Pingdom, Loopia, och många många fler.

Västerås har ett vibrerade näringsliv där kunskapsnivån inom datavetenskap är hög. En kandidat-, master- eller doktorsexamen i datavetenskap från Mälardalens högskola är starten på ett givande arbetsliv.