Kammarmusikprogrammet

I en fantastisk och inspirerande miljö på Västerås slott har du dygnet runt tillgång till övnings-och undervisningsrum med bara några minuters promenad till konserthus, teater, centralstation och centrum. Inresande studenter har dessutom bostadsgaranti.

 

Här hittar du ett program som lägger stor vikt både på individuell utveckling och ensemblespel, atmosfären är intim, kreativ och generös. 

Undervisningen bedrivs av flera av landets främsta lärare som alla brinner för sitt arbete. Exempel på undervisningskvoter, klocktimmar per termin:

  • 14 timmar individuell undervisning huvudinstrument
  • 8 timmar kammarmusik

(för instrumentalister 4h kammarmusik med huvudlärare/4h instudering med pianist, för sångare 1h kammarmusik/7h sånginterpretation med pianist)

Kammarmusikkvoten ovan är den kvot som tilldelas dig personligen, men eftersom du kan medverka i ensembler på andras lektionstid blir det, beroende på hur många ensembler du själv är med i, otroligt många lärarledda undervisningstimmar i kammarmusik!

Utbildningens gemensamma lektioner är öppna för samtliga studenter vilket ger dig en unik möjlighet att lära känna de andra instrumenten och deras repertoar. Allt under ledning av lärare av högsta nivå.

Inom musikteori arbetar du i mindre grupper med gehör och satslära: ett första år med grundläggande kunskaper, ett andra år med analys av för studenten aktuell repertoar, och ett tredje år där musikteoretiska verktyg praktiskt används för att göra kammarmusikaliska arrangemang.

I kursen Musikern som konstnär ingår musikhistoria, seminarier, gästföreläsare, studieteknik, auditionkurs och mental träning, konsertpraxis, entreprenörskap, introduktion till konstnärlig forskning och självledarskap. Under de tre åren förbereds du inför den slutliga examenskonserten: år 1 terminsredovisning, år 2 förberedande konsert och år 3 Examenskonsert.

Utbildningen leder till en konstnärlig kandidatexamen: Degree of Bachelor of Fine Arts.

En av utbildningens styrkor är att du får många tillfällen att framträda inför publik bland annat genom vår omfattande konsertserie på en mängd olika scener.

Under studietiden får du också möjlighet att medverka i olika orkesterprojekt, bland annat i Västerås Konserthus i Stora Salen, där du även kan ha chansen att få medverka som solist.

Som student vid Mälardalens högskola har du dessutom bostadsgaranti!

Utöver Kammarmusikprogrammet erbjuder avdelningen för musik även fristående kurser varav vissa är lämpade även för programstudenter, klicka på länken nedan och sortera på Kurs inom musik!

Fristående kurs