Så skapas en lagerkrans

Har du någon gång funderat över hur en lagerkrans blir till inför Akademisk högtid? Här visar floristerna hur det går till!

Lagerkransarna tillverkas av Amaryllis i Västerås. För en van florist tar det ungefär 30 minuter att få den klar. Det går åt ungefär 40 till 50 blad beroende på huvudets storlek. Alla kransar tillverkas på beställning utifrån huvudmått.
– Det är roligt med lagerbladen och symboliken runt kransen. Det är en form som har använts sedan urminnes tider. Skillnaden mot en vanlig blomserkrans är att här går bladen emot varandra för att mötas framtill, säger floristen Lucie Ukvitne.

Så skapas en lagerkrans inför Akademisk högtid

Kransen formas utifrån huvudets mått. Här illustrerat med en glasvas. Som bas använder floristen en stomme av ståltråd.

 

Därefter binder floristen floratejp runt tråden. Det är för att få en lite klistrigare och mattare yta. Dessutom förhindrar den eventuell rost.

 

Efter att bladen har plockats av kvisten sorteras de i storleksordning. Det blir tre högar för mindre blad, stora blad och de som är lite mitt emellan.

 

Bladen monteras därefter på kransen. Floristen startar framifrån och går bakåt mot nacken. Häftklamrarna som används är målade för att inte blänka vid fotografering och i strålkastarljuset.

 

De sista två bladen, som kommer att placeras mitt fram, monteras ihop med oasisfix. Det är en kladdig lera som även håller i värme. Om floristen skulle anväda lim kan det skada bladen och ge bruna fläckar.

 

Nu är kransen klar! För den som vill går den att torka efter användning. Den mår bäst av att inga hänga i direkt solsken, gärna i ett band eller i ett skåp. Färgen blir lite gråare med tiden, men kransen håller sig i form.