Alla förtjänar ett bra bemötande

2015-10-14 | På campus

Just nu pågår Bemötandedagarna på MDH. Där får över 500 medarbetare inom kommuner, landsting och högskola chansen att reflektera över hur de bemöter sina medmänniskor.

Idag är det Bemötandedagarna på MDH i Västerås. Dagen bjuder på aktuell forskning och inspirerande föreläsningar på temat bemötande. Igår, tisdag, var konferensen på MDH i Eskilstuna.

 

Gårdagen inleddes av Lukas Svärd som berättade om att han föddes i en flickas kropp men att han redan i tidig ålder kände sig som en pojke. Han beskrev hans kamp för att leva ett lyckligt liv och bli den han egentligen är och hur andras bemötande skiljer sig åt mellan dem som vet hans bakgrund och dem som inte vet.

Sedan fick deltagarna välja mellan nio olika parallella seminarier på temat bemötande.  Allt ifrån jämställdhet och rasism till tillgänglighet och barns sexualitet.

Eftermiddagen bjöd bland annat på en intressant föreläsning av Sofia B Karlsson, som delade med sig av sitt normkritiska arbete inom Västerås stad och som projektledare för AIK:s "Fotboll för alla" – ett projekt som ska motarbeta homofobi, rasism, sexism och transfobi inom klubben. Hon diskuterade maktstrukturer och manlighet och den bild som unga män i fotbollsvärlden ofta har av vad som är manligt. Hon menar att bilden av hur de tror att de ska vara inte överensstämmer med bilden av hur de egentligen vill vara men att rädslan för att anses vara omanlig tar över.

 

Lisa Friberg, ordförande i Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning, delade ut deras årliga jämställdhetspris samt hedersomnämnande. Årets pristagare var det allsvenska fotbollslaget Eskilstuna United DFF som tilldelades 10 000 kronor. Årets hedersomnämnande tilldelades Eskilstuna stadsmuseums genusmedvetna utställning Lilla stadsmuseet.

– Med utställningen Lilla stadsmuseet vill vi öppna upp för lek och låta barn vara barn samtidigt som de får uppleva Eskilstunas historia. Blickar vi tillbaka ser vi att allt inte var bara rosa och blått, säger Elin Eriksson, antikvarie på Eskilstuna stadsmuseum.

Dagen avslutades med en föreläsning av David Thurfjell som berättade om den sekulariserade svenskens tankar om religion och ritualer och varifrån de kommer.

Om Bemötandedagarna

För sjätte året i rad arrangeras Bemötandedagarna av Samhällskontraktet, ett samarbete mellan MDH, Västerås stad, Eskilstuna kommun, Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland.

Program och mer information om Bemötandedagarna