Boktips fyllda med skräckblandad läsförtjusning

2013-10-24 | Omvärld

– Monster och skrämmande litteratur fascinerar oss ofta. Kanske ännu mer på hösten när det är mörkt ute, vilket i sig kan ge näring åt vår fantasi, säger Marie Öhman, litteraturforskare och lektor i litteraturvetenskap vid Mälardalens högskola (MDH).

Att läsa en spännande bok kan vara som att uppleva en annan värld och bland Marie Öhmans boktips finns något för alla smaker, oavsett om du som läsare är ute efter att bli riktigt rädd eller bara vill få en riktigt bra bokupplevelse.

­­­­­­–Skräck och spänning har de flesta av oss upplevt på film, men många av de klassiska skräckfilmerna har börjat som bok. Mina tre första boktips finns alla som film men mitt tips är se inte bara den spännande filmen, utan läs också boken, säger Marie Öhman.

Frankenstein, eller den moderne Prometheus, av Mary Shelley Woolstonecraft, utgiven 1818.

De flesta av oss har någon gång sett Boris Karloff stelt vanka omkring som doktor Frankensteins monster på filmduken. Med ärrat ansikte och en stålskruv genom halsen skrämmer han slag på sin omgivning och tar till slut livet av sin skapare. Inte lika många har tagit sig tid att läsa boken, där handlingen till stora delar skildras ur monstrets perspektiv. Utan onda avsikter vandrar han runt i tillvaron och försöker bli en del av den mänskliga gemenskapen. På grund av sitt skrämmande utseende möts han av avsky och hat och ansätts till slut av hämndbegär mot den som orsakat honom detta utanförskap.

– Shelley var bara tjugo år gammal när hon skrev berättelsen om Frankenstein och spekulationerna kring vad som kunnat ligga bakom har varit många: Historien återspeglar förstås en rädsla för tidens naturvetenskapliga önskan att bemästra naturen. Men den handlar lika mycket om hur mänskligheten agerar när den stöter på det främmande, en fråga som är lika aktuell fortfarande, säger Marie Öhman.

 

Jag Robot av Isaac Asimov, utgiven 1950

Asimovs roman, eller snarare novellsamling, har mycket lite gemensamt med filmatiseringen där Will Smith har huvudrollen. Båda handlar visserligen om robotar och problem som kan uppstå för människan när de inte längre lyder de regler som hon satt upp för deras existens. Men när romanen skrevs var utvecklingen av robotik och artificiell intelligens i sin linda och robotarna framställs som okunniga barn man lätt håller på matten med tre enkla ”robotlagar”. Det är underhållande läsning som säger mycket om hur tekniken sågs som ett förutsägbart redskap i människans hand. Samtidigt finns här frön till etiska och filosofiska frågor om människans identitet och värde som samma teknik idag får oss att brottas med: I en av berättelserna kandiderar exempelvis en man som borgmästare i New York och anklagas för att vara en robot, en anklagelse han får märkvärdigt svårt att motbevisa, säger Marie.

 

Vägen av Cormac McCarthy, utgiven 2007
Boken handlar om en man och hans lilla son, som vandrar genom ett öde landskap, på väg mot kusten där de inte riktigt vet vad som väntar. De är utmärglade och trasiga och sina få ägodelar skjuter de framför sig i en shoppingvagn. Läsaren får inte veta exakt vad som hänt, men man anar att någon form av naturkatastrof har ägt rum. Allt har dött: Inget växer, inga djur existerar och himlen har slocknat. Pojken och hans far hör till de få överlevande människorna och deras liv har förvandlats till en tröstlös kamp - mot andra kvarlämnade människor, mot hunger och mot hopplösheten.

– Det är djupt skrämmande och låter kanske som en bok man inte vill läsa. Men det är det verkligen! Osjälviskt håller pappan hoppet uppe inför sonen, trots att han anar att det hela förmodligen inte kommer att sluta ljust. Den kärleksfulla relationen mellan far och son är mycket gripande och lever kvar länge i en när boken är slut, berättar Marie.

 

Spännande skrämmande berättelser för barn

Kusinerna Karlsson: Monster och mörker av Katarina Mazetti, utgiven 2013
Skräck frammanad av monster återfinns inte sällan i barn- och ungdomsböcker, så också i Katarina Mazettis kapitelböcker om kusinerna Karlsson. Monster och mörker är en klassisk mysrysare som följer ett väl inarbetat koncept: Det är höstlov och de fyra kusinerna Humlan, Julia, George och Alex ska tillbringa det på en skärgårdsö tillsammans med sin moster. Tanken är att man ska sitta framför brasan, umgås och läsa böcker, men naturligtvis blir det inte så. De hinner knappt komma iland på ön innan de får syn på den första spöklika varelsen, ett skrämmande vitt ansikte i mörkret utanför fönstret. Och sedan dyker den ena efter den andra ruskigheten upp.

 

I mörkret av Karla Stoefs, illustrerad av Bert Dombrecht, utgiven 2009
Också böcker för de allra minsta kan ägna sig åt rädslan för det okända. I Mörkret är en bilderbok för 3-6åringar som berättar om hur den lilla pojken Johan kommer över sin mörkerrädsla. Hans mamma läser en godnattsaga för honom och när boken är färdigläst tar hon med sig Johans självlysande svärd ut ur rummet. På natten ska man sova och inte leka med svärd, säger hon. Men för Johan innebär det stor vånda eftersom han då inte längre kan försvara sig mot mörkrets alla monster. Läsaren får därefter i ord och bild följa hur Johan till slut gör för att hantera och besegra sin rädsla. Illustrationerna är enkla men uttrycksfulla, Johan ser ut som en liten huvudfoting och hans känsloläge återspeglas i den växling mellan mörka och ljusa bilder som boken innehåller.

 

Skrämmande novellsamling

Babian av Naja Marie Aidt, utgiven 2009
Det är inte bara monster och katastrofer som kan skrämmas. En diffus rädsla för det okända kan vara nog så obehaglig. I Aidts novellsamling Babian är själva vardagen full av olust och dolda faror. Mellan raderna sipprar katastrofkänslan fram, som ett illavarslande hot mot karaktärernas välpolerade och välfungerande yta. Det kan handla om ett litet misstag eller ett ögonblick av förlorad kontroll som leder till att hela tillvaron rämnar.

I en av berättelserna följer en framgångsrik man med en kvinna hem efter en sen kväll på stan. Han blir biten av något som kryper i pälsen på hennes marsvin, vartefter en mystisk infektion raserar hela hans tillvaro. I en annan beskylls ett ungt par felaktigt för snatteri och förmår inte rentvå sig. Det som borde vara ett lätt utrett missförstånd leder istället till att parets liv helt faller samman.