Han bjuder på en flerdimensionell upplevelse

2013-06-25 | Omvärld

Elektronisk musik, animerad film och modern dans. Det är ingredienserna i ”X-produkt ”, en performance-föreställning som är möjlig tack vare aktuell forskning vid Mälardalens högskola (MDH). Mötet mellan den komponerande forskaren, unga Västerås-dansösen och välrenommerade bildkonstnären sker på Västerås stadsteater fredag, den 28 juni, i samband med Västerås cityfestival.

 

– Föreställningen har flera dimensioner – den är visuell med animerade bilder, akustisk med elektronisk musik och rörlig med dansaren som dessutom kommer att bli en del av bilden då filmen delvis kommer att projiceras på henne, säger Rikard Lindell universitetslektor i datalogi vid MDH.

Rikard Lindell kommer själv att finnas i utkanten av scenen, som en ”Trollkarlen från Oz” som orkestrerar alltihop från den app han själv forskat fram, C3N performance (uttalas zen och är tidigare känns som C3Loops), som gör det möjligt att skapa både bild och musik när man spelar med den på en surfplatta. För den initierade med matematikkunskaper finns det också fullt med referenser i hela utställningen – Trollkarlen från Oz är ju bara det en känd utvecklingsmetod.

Bilderna i föreställningen har Agneta Pauli, scenograf, skapat. Under några år skapade hon bilder på kryss, över 3 000 stycken, för att hantera sin arbetssituation på Dramaten. Av dem har hon nu skannat in 1500 som animerats och blivit till en film. De kommenteras musikaliskt av Rikard Lindells elektroniska musik och Västeråsdansaren Johanna von Gerbers rörelser i och till bilderna.

Det är åtta års forskning och tre års programmering av Rikard Lindell som möjliggör föreställningen. Under de åren har han kommit i kontakt med många artister som är verksamma i Västmanland.
– Det här är vårt sätt att bidra till ett fortsatt musikunder från Sverige. När forskningen, som nu gått från idé till en faktisk produkt, kopplats loss är tanken att det ska leda till nya exportintäkter för Sverige, säger Rikard Lindell som ser sig som mycket lyckligt lottad då han fått friheten att utveckla en idé i sin forskning och kombinera det med musik.

Han och de två övriga artisterna kommer att svara på frågor i samband med föreställningen som startar kl. 18.00 på lilla scenen i Västerås stadsteater fredagen den 28 juni. Alla är välkomna och entré är gratis.

För den som vill lyssna ännu mer på Rikard Lindells musik framförs med C3N performance finns möjlighet redan dagen därpå när han kl. 19.30 inviger Awake me up på Stora Torget i Västerås.