Johannas drömresa går mot elektroteknik

2015-04-10 | Utbildning

19-åriga Johanna Vasberg Rönje från Eskilstuna vet vad hon vill. Hon har sökt till energiingenjörsprogrammet med inriktning mot elektroteknik, som startar i höst. Utbildningen är unik i sitt slag, eftersom den genomförs av Mälardalens högskola (MDH) tillsammans med några av Sveriges största företag.

 

Att det är inom teknikområdet som drömjobbet finns har alltid varit en självklarhet för Johanna som redan under gymnasietiden satsade på en teknisk inriktning.
– Jag valde mellan natur och teknik och teknik verkade ha fler roliga kurser, säger hon.

Med en pappa som är verksam i elbranschen väcktes ett intresse för elektronik och elektroteknik men det var inte förrän hon gick en kvällskurs i lödning som hon insåg hur roligt det kunde vara. Idag jobbar hon som felsökare av kretskort på Ericsson, ett jobb hon fick via Tekniksprånget (ett praktikprogram för avgångselever under 21 år som är behöriga att söka en ingenjörsutbildning). Nu är hon dock redo att ta klivet in i den akademiska världen och siktet är inställt på ett ingenjörsyrke.
– Jag vill läsa på MDH. Högskolan ligger bra till geografiskt och jag tror att det är lättare att få en nära relation till lärare och studiekamrater på MDH än vad det är vid andra lärosäten jag pluggat på. När jag upptäckte att högskolan erbjuder en inriktning inom elektroteknik skickade jag in min ansökan, säger Johanna.

Värdefulla kontakter med näringslivet

Att utbildningen genomförs tillsammans med ABB, Bombardier, Westinghouse och Mälarenergi, ser hon som en enorm fördel.
– Jag tror att det innebär att man får en modern utbildning där man får aktuell kunskap i det som efterfrågas på arbetsmarknaden. Det också värdefullt att knyta kontakter med näringslivet under utbildningens gång. Jag känner mig mer motiverad att plugga när jag vet att ingenjörer är eftertraktade på arbetsmarknaden och sannolikheten att få jobb efter utbildningen är stor, säger Johanna.

Varför tror du att relativt få kvinnor söker sig till ingenjörsyrken?

– Jag tror att det beror på hur vi uppfostras. Även om vi är mer medvetna idag så behandlas flickor och pojkar fortfarande väldigt olika. Jag tror att många tjejer inte får chansen att upptäcka hur kul teknik kan vara och det är synd.

Till sist, vad gör du om du får ett positivt antagningsbesked?

– Då hoppar jag på tåget, till 100 procent. Det är det här jag vill göra!