Mälardalens högskola är med och arrangerar Bokens dag

2013-10-07 | På campus

Söndagen den 27 oktober arrangeras Bokens dag på Västmanlands Teater i Västerås. Bokens dag har som mål att främja litteratur och läsande och har genomförts i mer än tio år i Västmanland. Under dagen har publiken möjlighet att möta kända författare, ta del av deras utgivningar och lyssna till Poetry slam, som är en tävlingsform i teaterpoesi. Under dagen delas även ett litteraturstipendium på 10 000 kronor ut.

 

– För oss är Bokens Dag ett sätt att vara synliga inom kulturlivet i närmiljön, säger Magnus Jansson, lektor i litteraturvetenskap vid Mälardalens högskola (MDH) och en av dem som arbetar med Bokens dag.

Bokens dag är indelad i tre block, där olika författare medverkar i blocken. För första gången hålls Bokens Dag en söndag för att fler intresserade ska ha möjlighet att delta i evenemanget. Stipendiet på 10 000 kronor kommer att delas ut av landshövding Ingemar Skogö i samband med invigningen kl 12.00.

Block ett pågår mellan kl 12-14 och här medverkar P O Enquist, Västeråsförfattaren Catrine Tollström och Fredrik Backman, som just nu är aktuell med ”Min mormor hälsar och säger förlåt”.

Block två pågår mellan kl 14.30-16.30 och handlar i år för första gången om barnlitteratur, något som Magnus Jansson har varit med och arbetat fram. Här medverkar bland annat Katarina Mazetti i ett samtal om Femböckerna av Enid Blyton och Erik Magntorn.

– Barnlitteratur är väldigt aktuellt för oss på MDH på grund av våra program inom lärarutbildning, där barnlitteraturen har en självklar plats. Jag är jätteglad att vi kan lyfta fram barnlitteratur även under Bokens Dag på detta vis och hoppas att det ska inspirera till läsning, säger Magnus.

Block 3 pågår mellan kl 17-19 och här möter besökarna Västeråsförfattaren och journalisten Ann-Christine Kihl, Sara Bergman Elfgren och Mats Strandberg, som bland annat skrivit en fantasytrilogi för ungdomar, och Roy Fares som är TV-konditor. Parallellt med block tre pågår en kostnadsfri workshop i Poetry Slam, som är en tävlingsform i estradpoesi. Dagen avslutas med en Poetry Slamtävling på Lilla Scenen kl. 19.30.

Biljetter till dagen köps på Studenttorget på MDH, på Akademibokhandeln, på VLT, Västmanlands teater och Stadsbiblioteket i Västerås. Biljettpriset är 60 kronor/per föreläsningsblock.

Arrangörer för Bokens Dag är ABF, Västerås stad, Skådebanan Västmanland, Västerås Stadsbibliotek, Västmanlands Teater, Akademibokhandeln, Mälardalens Högskola och VLT.