MDH-alumn bakom Jean Paul Gaultiers design av Pride-smycket

2013-07-25 | Alumni

I nästa vecka är det dags för årets Pridefestival i Stockholm. Årets smycke till Stockholm Pride är en så kallad ”dog-tag” designad av modeikonen Jean Paul Gaultier och framtagen av tidigare MDH-studenten Christian Runius.

Christian Runius, som gått från ingenjör till industridesigner, har en stor passion för form och funktion. Under åren 2006-2009 pluggade han innovation och produktdesign vid Mälardalens högskola. Sedan dess har han vunnit en rad utmärkelser och är nu aktuell med att ha realiserat den franske modeikonens design av årets Pride-smycke.

- Att jag jobbat mycket med egen produktion tidigare och skapat ett nära samarbete med många olika tillverkare i landet är en fördel för mig som designer och produktutvecklare. Det är vad allt handlar om när man ska produktrealisera på det här sättet, säger Christian Runius.

 

Dog-tagen som Christian Runius tagit fram.

Omsatte Gaultiers design i praktiken

Sedan den första festivalen gick av stapeln har årligen en dog-tag designats, ofta ett smycke eller en accessoar. Projektet med denna initierades i våras av Stockholm Pride i samband med Arkitektur- och designcentrums utställning "The Fashion World of Jean Paul Gaultier. From the Sidewalk to the Catwalk".

Christian Runius fick förfrågan om han kunde omsätta Jean Paul Gaultiers idéer gällande årets Pridesmycke till en faktisk produkt samt att producera det hela.

- Kontakten med Jean Paul och hans team pågick in i det sista innan vi var tvungna att trycka på knappen för tillverkning, där jag jobbat fram flera koncept på hur hans design skulle gestalta sig, berättar Christian.

Involverade hela familjen

Det slutliga resultatet är en stilren berlock i form av ett mynt tillverkad i ett rostfritt stål som polerats.  Berlocken pryds av Gaultiers stiltypiska ränder tillsammans med ett tydligt budskap till Pridebesökarna – It is beautiful to be what you are.

Christian berättar att på slutet, när ringöglor för fäste i armband skulle monteras, blev hela släkten involverad i arbetet.

- Att montera 8000 små ringöglor som innebar flera moment med en plattång tog sin tid. Jag engagerade hela familjen från systerdotter till mormor så hela produkten är genuint framtagen av Runius Design , säger Christian med ett skratt.

Smycket är tillverkat i Sverige i 8000 exemplar och enda sättet att komma över ett är att köpa ett festivalpass till Stockholm Pride. Festivalen äger rum i Stockholm 30/7 - 3/8  2013.

Se även:

Christian Runius får pris för årets plastinnovation .

Stockholm Pride 2013