Möt faddrarna som finns här för dig: ”Går att fråga om allt”

2016-08-17 | Student På campus

Att börja studera på högskola är en stor händelse i livet – men det kan också vara ganska nervöst. Här är faddrarna som hjälper dig som ny programstudent att få bästa tänkbara start på din studietid.
– Det går att fråga oss om allt, säger faddern Magnus Antonsson.

 

 

Högskolestudier förknippas oftast med glädje, förväntan och spänning. Men till viss del också med nervositet och oro inför alla nya utmaningar. Så var det inte minst för Magnus Antonsson när han skulle flytta från Härnösand till Eskilstuna för att börja plugga till förskolelärare.
 – Jag hade aldrig varit i staden tidigare och kände ingen i Eskilstuna. Jag minns att jag var jättenervös innan jag åkte. Tänk om jag inte hittar någon att umgås med? Tänk om det inte går bra med studierna? Men tack vare faddrarna så gick det hur bra som helst, säger Magnus.
Han insåg nämligen snabbt att det bästa sättet att komma till rätta som ny osäker student var att delta aktivt under introduktionsveckorna.
–  Förutom den sociala gemenskapen fick jag hjälp med allt möjligt praktiskt också. Från hur man hittar i staden till tips på hur man får tag på kurslitteratur. Det har varit jätteviktigt för mig.

Efter en rolig och intensiv introduktionsperiod ville Magnus bidra till att ge nya studenter samma stöd som han själv haft så stor nytta av. Nu är han en av faddrarna som gör sig redo för att ta emot höstens nya programstudenter när terminen startar.
–  Vi försöker få alla att känna sig välkomna och visa att det finns stöd att få. Det går att fråga oss om allt, inte bara sådant som har med skolan att göra. Vi gör inte det här för vår egen skull, vi gör det för de nya studenterna, säger han.

Det bästa råd han kan ge är att delta aktivt under introduktionen – att våga prova sig fram. 
 –  Försök att vara med på så mycket som möjligt. Det är ingen som tvingar en att stanna kvar, men det brukar vara så att om man är med på en dag så blir det lätt att man är med på dag två och tre också. Det är ett ovärderligt sätt att knyta nya kontakter som man har med sig under hela tiden. Jag har lärt känna massor av människor som jag aldrig hade lärt känna annars.
Magnus Antonsson tar också död på några av de myter som finns kring fadderverksamhet och introduktionsveckor.
 –  Jag tror att många är oroliga för det här med nollning. Men det är strängt förbjudet här på MDH och vi får inte kränka någon. Tyvärr lever den skräcken lever kvar hos många, vilket är synd. Och allt kretsar heller inte kring alkoholrelaterade saker. Vi har många aktiviteter där man inte får förtära alkohol så det finns plats för alla, säger Magnus.

Läs mer om din första tid som programstudent på MDH!

Läs mer om Mälardalens studentkår!