Ny ingenjörsutbildning vid MDH möter energibranschens kompetensbehov

2015-07-09 | Utbildning

Idag går antagningsbesked ut till universitets- och högskolesökande över hela landet. Från MDH kommer 30 antagningsbesked gå till dem som har sökt energiingenjörsprogrammet med den helt nya programinriktningen elektroteknik som tagits fram tillsammans med ABB, Mälarenergi, Bombardier och Westinghouse Electric Sweden.

– Elektroteknikutbildningen är ett utmärkt exempel på framgångsrik samverkan mellan akademi och näringsliv. Tack vare det nära samarbetet med några av Sveriges ledande företag i energi- och teknikbranschen kan vi bidra med yrkeskompetenta medarbetare och därmed säkerställa regionens fortsatta konkurrenskraft inom energiteknik, säger Karin Röding, rektor på MDH.

Den nya inriktningen på energiingenjörsprogrammet på MDH är populär bland sökande. Den nystartade programinriktningen hade totalt 211 sökande, nu får 30 studenter besked om att de är antagna.
– Sverige är världsledande inom energiteknik och svenska system utgör ofta en del av de globala lösningarna. System med elektroteknik är ett av våra stora exportområden. För studenterna innebär därför programstarten ett första steg på resan till spännande framtidsjobb, säger Thomas Wahl, akademichef på akademin för ekonomi, samhälle och teknik på MDH.

Elektroteknikutbildningen har utformats tillsammans med ABB, Mälarenergi, Bombardier och Westinghouse Electric Sweden. Företagen är även engagerade i utbildningen. Det nära samarbetet mellan näringsliv och MDH säkerställer tillgången av medarbetare med den spetskompetens som branschen behöver. De goda arbetslivskontakterna gör det lättare för studenter att ta steget från studentlivet till den regionala, nationella och globala arbetsmarknaden efter examen.
– Vi ser stora pensionsavgångar inom elkraftsbranschen framöver så samarbetet handlar i grunden om en långsiktig kompetensförsörjning. Utbildningen är en del i det samarbete vi har, som handlar om att sätta Västerås på kartan som Sveriges främsta energistad, säger Per Eckemark, divisionschef för ABB Power Systems i Sverige.

Samverkan i utformningen av energiingenjörsprogrammet och den nya programinriktningen är ytterligare ett steg i MDH:s strävan att tillsammans med näringslivet även möta framtida energiutmaningar. I juni 2014 tecknades ett strategiskt samverkansavtal med Eskilstuna Energi och Miljö, Mälarenergi och Vafab Miljö för att skapa lösningar och verktyg som kan bidra i utvecklingen av en hållbar energiförsörjning.