Sångsolister från MDH framför Lukaspassionen i Västerås domkyrka

2018-03-23 | Student

Sångsolister från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola deltar i Sverigepremiären av ”Lukaspassionen” från 1771, i Västerås domkyrka nu på söndag.

Carl Philipp Emanuel Bach, född 1714, var son till den välkände Johann Sebastian Bach. Nu på söndag, 25 mars, är det urpremiär i Sverige för hans verk ”Lukaspassionen” i Västerås domkyrka.

I konserten deltar sångsolister från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola, tillsammans med Västerås domkyrkas Motettkör och orkestern Stockholms Bachsällskap, som spelar på tidstrogna instrument.

Verket består av musik enbart från andra tonsättare än Carl Philipp Emanuel Bach själv. Georg Anton Benda, Gottfried August och Teleman är några av tonsättarna som representeras i verket.

– Barockens kompositörer använde sig ofta och gärna av lån från kollegor. Detta sågs till och med som en hedersbetygelse, man visade sin respekt och uppskattning för kollegan och dennes verk, säger Johan Hammarström, lärare i orgel vid MDH och domkyrkoorganist, som leder konserten på söndag.

Biljetterna kostar 150 kronor och kan köpas på Turistbyrån eller i domkyrkan en timme före konsertens start, 18.00.

– Flera, flera veckor av intensivt härligt arbete med inlärning och tolkning av musik och text har gett resultat. Nu ser vi alla fram emot konserten på söndag med våra duktiga sångare och Stockholms Bachsällskap, säger Lena Hellström-Färnlöf, professor och konstnärlig ledare vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola.

 

Läs mer om Musik- och operautbildningar vid MDH

Ta del av konsertkalendarium för Vårterminen 2018