Tredjeklassare från Hammarbyskolan träffade MDH:s forskare

2015-04-16 | På campus

Torsdagen den 16 april fick MDH besök av Hammarbyskolans klass 3B. Under förmiddagen fick barnen träffa några av MDH:s forskare som berättade varför forskning är viktigt och att forska är ett spännande yrke.

Jonas Stier, professor i sociologi, berättade om hur fördomar påverkar oss i mötet med andra människor.

-  Vi har ofta en uppfattning om hur en person är utifrån hur han eller hon ser ut, är klädd, vilket land han eller hon kommer ifrån och om det är en man eller kvinna. Och ofta vill vi att den föreställning vi har ska vara sann, berättar Jonas Stier. 

 

På frågan om alla har fördomar gav Jonas ett rakt svar: - Ja, alla människor har fördomar och den som inte tror sig ha det är tvärtom, mycket fördomsfull. Men alla kan jobba med att försöka minska sina fördomar och det hjälper bland annat skolan er med genom att ni lär er saker och får nya sätt att tänka, säger Jonas Stier.

Jonas berättade också om att språket inte enbart är ett sätt att prata med varandra. Det man säger påverkar också andra, både positivt och negativt.

 

- Komplimanger känns skönt att få, eller hur? Men det känns inte bra när någon säger taskiga saker eller när till exempel en förälder som först är arg, sen blir tyst och vänder sig om och går, säger Jonas Stier.

När Jonas förklarar att det också finns ord som är förbjudna enligt svensk lag räcker Frida upp handen och säger: - Då får jag googla de olagliga orden, för du vill väl inte säga dem eller hur?

MDH är Sveriges näst största utbildare av sjuksköterskor. Det är bara vid Karolinska Institutet som fler examineras varje år. Barnen fick träffa Henrik Revenäs som är sjuksköterska och universitetsadjunkt inom medicinsk vetenskap. I en undervisningssal fick de titta på dockor som visar hur människan ser ut inuti och Henrik visade hur man gör hjärt- och lungräddning.  

 

- Att vara sjuksköterska är ett spännande och roligt jobb. Det känns väldigt bra att kunna hjälpa andra människor. Och det finns så många olika saker man kan göra. Man kan till exempel jobba i ambulansen, på akuten eller på en vårdcentral. Och när en människa inte mår bra psykiskt och behöver prata med någon är det många gånger en sjuksköterska de får hjälp av, säger Henrik Revenäs.

Christine Gustafsson universitetslektor i vårdvetenskap berättade om att forskare på MDH tagit fram en robotkatt som ett hjälpmedel för människor som drabbats av sjukdomen demens. Barnen uppskattade att få hålla i katten, klappa den och höra den spinna.

 

 

- Tänkte ni på att den här katten ligger kvar i ert knä, den blir inte otålig och springer inte iväg som riktiga katter skulle göra. När en sjuk person har katten i knät så känner han eller hon sig ofta lugn och trygg, säger Christine.

 

Barnen passade också på att berätta lite om egna erfarenheter och ställde många frågor.

-  Kan man lära sig bygga robotar här, för det älskar jag, frågade Gustav Hernefelt.

Svaret Gustav fick är ja. På MDH finns till exempel civilingenjörsprogrammet i robotik och i höst startar ett nytt program civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem, det tyckte Gustav lät spännande. 

 

 

Förhoppningsvis får vi om 10 år återse några av Hammarbyskolans elever, som studenter på MDH.