• Kodat meddelande, elever sätter ihop PlusPlus-bitar.

  Var ska schackpjäserna placeras?

  En av klassuppgifterna för Teknikåttan 2017 gick ut på att koda ett meddelande med hjälp av Plusplus-bitar. Bitarna sattes ihop av sändarna och mottagarna avläste koden och placerade ut schackpjäser på ett schackbräde på den ruta som koden visade. 

 • Terrängfordon i hinderbana.

  Bygg ett terrängfordon

  En av klassuppgifterna bestod i att bygga ett terränfordon som skulle köras genom en hinderbana.

 • Fryxellska skolan 8A vann regiontävlingen.

  Vinnarna i regiontävlingen 2017 - Fryxellska skolan 8A

  Fryxellska skolan vann regiontävlingen och kvalificerade sig till rikstävlingen på MDH i Eskilstuna där de 12 bästa lagen i Sverige möttes. 

 • Vinnare riksfinal, Kvarnbyskolan 8A

  Vinnaren av Teknikåttan 2017 - Kvarnbyskolan!

  Fryxellska skolan tog sig till finalen i rikstävlingen och knep andraplatsen, de snubblade på målsnöret och Kvarnbyskolan 8A vann. 

Tävlingsåret 2018 - Våga anta utmaningen!

Teknikåttan är en tävling inom teknik, matematik och naturvetenskap för elever i årskurs åtta. Tävlingen samarrangeras av elva universitet och högskolor och riktar sig därmed till alla åttondeklassare i Sverige.

Tävlingsåret 2018

1 sept

2017

Anmälan öppnar
Anmäl er klass till tävlingen genom www.teknikattan.se  Där hittar du också mer information om tävlingen samt vårt Kunskapsnät. Du som är lärare börjar med att skapa ett konto. Detta behövs bara göras vid ett tillfälle, spara därför inloggningsuppgifterna till kommande år. När du har ett konto kan du anmäla den klass/de klasser som ska tävla.

25 jan Anmälan stänger
1-7 feb Kvaltävling - på den egna skolan
Från 2017 så erbjuds kvaltävlingen främst i digital form där eleverna kan svara på kvalfrågorna direkt via en dator eller mobiltelefon. För de som ändå önskar fylla i frågeformulären i pappersform finns den möjligheten. Ungefär 60 minuter behöver tas i anspråk.
mitten av februari

Vinnare meddelas!
De fyra bästa klasserna i regionen kontaktas och dessa går vidare till regiontävlingen som hålls på Mälardalens högskola. 

februari-april Klassuppgiften
Klassuppgiften görs av hela klassen och presenteras sedan under regiontävlingen som ett tävlingsmoment. I slutet av januari 2018 publiceras klassuppgiften på www.teknikattan.se
19 april Regiontävling - Mälardalens högskola
De fyra vinnande klasserna från kvaltävlingen i regionen möts i en regiontävling. Till den dagen ska klassen utse ett lag med tre elever som tävlar och representerar hela klassen. Hela klassen följer förstås med till regiontävlingen för att stödja de tävlande från klassen. Glöm inte att ta med klassuppgiften! Prispengar och en plats till riksfinalen utlovas till vinnaren.
23 maj

Rikstävling - Linköpings universitet
Under rikstävlingen möts de 12 vinnande klasserna från regiontävlingarna i Sverige.
Första pris: 12 000 kronor
Andra pris: 8 000 kronor
Tredje pris: 4 000 kronor