Matematikstudier kan ta dig på en rolig resa till Jupiter

Jonas Österberg har siktet inställt på matematik. Fast inte bara matematik utan matematik på inriktning på problemlösning. Med en bakgrund av såväl fysik- och datavetenskapsstudier har han i masterprogrammet i Teknisk matematik hittat vägen till spetskompetens som ska ta honom på vägen till sina drömmars mål – att hitta ett sätt att åka till Jupiter.

 

– Efter mina studier i teknisk fysik och datavetenskap arbetade jag några år. Sedan bestämde jag mig för att hitta en utbildning som kunde ge mig spetskompetens och kombinera mina intressen: matematik, fysik och data. Kan du de ämnena kan du resa till Jupiter, skrattar Jonas.

– Jag vill kunna använda matematik och data tillsammans i mitt yrkesliv och den möjligheten har jag nu. Om du vill arbeta på avancerad nivå med data behöver du djupa kunskaper i matematik. Matematiken är navet i de teknologiska utbildningarna och ju mer jag läser desto mer intresserad blir jag, förklarar Jonas.

Masterprogrammet i teknisk matematik handlar mycket om tillämpad matematik – matematik som har som direkt syfte att kunna lösa praktiska, matematiska problem inom många olika områden. Det gör att de studenter som går programmet kan välja att arbeta inom olika branscher, till exempel kommunikationsteknik, informationsteknik, robotik, finans, hälsoteknik, utveckling och forskning. Jonas själv satsar härnäst på att bli doktorand i matematik.

– Jag har alltid gillat att undervisa och hjälpa kompisar med matematik och genom att bli doktorand skulle jag både kunna fördjupa mig ännu mer inom matematiken och samtidigt undervisa. Längre fram planerar jag att tillämpa mina kunskaper inom matematik i ett eget företag, säger Jonas.

Flexibelt, inspirerande och utmanande program som är lättare än du tror

Masterprogrammet i teknisk matematik är flexibelt för att studenterna ska kunna fokusera på de områden de är mest intresserade av och också kunna använda sina förkunskaper på ett bra sätt. Inom programmet gör studenterna också projektarbeten för att få möjlighet att fördjupa sig inom valfria områden.

– Jag tycker att det allra bästa med mitt program är att du genom att använda matematiska metoder får enkla sätt att lösa problem. Sedan tycker jag att det är väldigt intressant med projektarbetena – att få lyssna till andras idéer inspirerar mig, säger Jonas som tycker att både lärarna och de andra studenterna på programmet ger honom inspiration och nya tankesätt. Jag tror att många är rädda för matematik i onödan. Det är inte så svårt som det verkar, Tvärtom – genom att använda matematik blir problem som verkar svåra på ytan plötsligt enkla. Matematik öppnar också alla dörrar till framtiden, fortsätter han.

Studentlivet är viktigt för en bra studietid

Jonas har studerat på flera orter och tycker att studentlivet ger honom energi.
– Det sociala livet som student ger mig energi. Du har alla möjligheter att lära känna nya människor och uppleva saker. Studentkåren anordnar många aktiviteter och det finns många studentföreningar på MDH. Programmet, de duktiga lärarna och studentlivet gör att jag verkligen trivs, avslutar Jonas.