Företagens behov av matematik är stort

Både kandidatprogrammet och masterprogrammet i teknisk matematik är utbildningar som har tagits fram för att möta de behov som finns i dagens och framtidens samhälle. Ta del av intervjuer med två företag som är helt beroende av duktiga matematiker.

 

– Med matematiken som hjälp kan vi utveckla lönsamma affärsmodeller, marknadsanalyser och automatiserad design.

Anders Daneryd är senior teknisk specialist, på ABB Corporate Research.

Läs hela intervjun med Anders.

ABB Corporate Research är ett forskningscenter som utvecklar och tar fram nästa generations system och produkter inom ABB:s kärnområden. ABB är en svensk-schweizisk multinationell koncern inom elkrafts- och automationsteknik. Deras kunder finns exempelvis inom olika energibolag och inom industri-, transport- och infrastruktursektorn. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 140 000 medarbetare, varav närmare 9000 finns i Sverige.

 

– Matematiken kan förutsäga vad som ska hända imorgon med betydligt högre precision än vad andra metoder kan.

George Fodor, grundare av företaget Q-Tagg, behöver duktiga matematiker för att hans företag ska kunna utveckla sin produkt. 

Läs hela intervjun med George.

George Fodor var med och grundade företaget Q-Tagg som arbetar för att minska bränsleförbrukningen på stora fraktfartyg och färjor. 2015 fick Q-Tagg utnämningen ”Mest innovativa företag” på Västerås näringslivsgala Guldstänk.