Civilingenjörsprogrammet i robotik, 300 hp

Utvecklingen inom robotik går fort, men de största framstegen ligger fortfarande framför oss. På det här programmet lär du dig att konstruera morgondagens robotar. Det är en ansvarskrävande utbildning där du får arbeta mycket praktiskt, i projekt med andra studenter, mot verkliga arbetsgivare och nära den världsledande forskning inom inbyggda system som finns på MDH. 

Utbildningen

En robot känner av sin omgivning, planerar och fattar beslut för en faktisk handling, som den sedan utför. Under utbildningen får du bekanta dig med mekaniska byggelement samt metoder för att ”se, känna och höra”, det vill säga, hur en robot uppfattar sin omgivning.

Användning av datorer och programmering, framförallt hur datorn kan fatta beslut och sedan styra de mekaniska delarna, utgör en central del av utbildningen. I en omfattande projektkurs under det avslutande året bygger du tillsammans med andra studenter en eller flera avancerade robotar som kräver att du använder dig av allt du lärt dig under programmet. Genom de olika projekten ger utbildningen både en god teoretisk grund och ett ingenjörsmässigt arbetssätt. Programmet utvecklas hela tiden i branschråd och följer utvecklingen i samhället.

Utbildningens innehåll

De fyra första åren av denna utbildning ger den teoretiska grunden för robotiken, men samtidigt varvas och förstärks de teoretiska kunskaperna med praktisk tillämpning. Under de två första åren kommer du att läsa kurser inom matematik, elektronik och datavetenskap och under det andra och tredje året läser du mycket konstruktion och fysik. Fjärde året innehåller fördjupning inom robotik.

Det femte och avslutande året ägnas åt det stora robotprojektet där du arbetar i en stor grupp. Tillsammans med andra studenter får du designa, konstruera, och programmera en komplett, avancerad, robot. Tidigare exempel är en undervattensrobot, en robot på månen eller ett helt lag med fotbollsspelande robotar. Utbildningen avslutas med ett examensarbete, där du arbetar ensam eller tillsammans med en annan student.

Framtid och jobb

Efter utbildningen väntar en spännande arbetsmarknad med stora valmöjligheter. Du kan till exempel jobba inom elektronik, programmering, konstruktion, och inbyggda system som systemutvecklare, elektronikutvecklare, mekanisk konstruktör, eller konsult. Du kan också välja att forska inom robotik. På MDH har vi ett av världens bästa forskningscentrum för inbyggda system, samt två unika forskningsprofiler inom tillförlitliga system och hälsoteknik.