Regionens industriföretag samarbetar med våra studenter

2019-06-10 | Utbildning Student Forskning/Samverkan

Som student på MDH kan du genomföra dina projektarbeten hos några av Sveriges ledande industriföretag. Kanske implementeras ditt förbättringsförslag direkt i företagens processer och/eller produktion.

 


Nyligen presenterade 43 studenter från kursen industriell processutveckling sina projektarbeten under en heldag hos Volvo Construction Equipment (Volvo CE) i Eskilstuna. 

– Vi vet att flera av lösningarna som studenterna presenterade kommer att implementeras i företagens produktion – några är redan igång. Vi vet också att flera företag ser projektarbete som en möjlighet för att knyta band med framtida medarbetare. Samarbetet är alltså en vinn-vinn-situation, säger San Aziz, universitetsadjunkt/produktionskoordinator.

Studenterna, studerar andra och tredje året till högskole- eller civilingenjörer, presenterade lösningar på konkreta industriella problemställningar hos företag som Volvo CE, Volvo GTO, Outokumpu Stainless, Södergrens Metallindustri, Flowserve, Eskilstuna Elektronikpartner och MITC.

– Vi är mycket stolta och glada för att industriföretag i regionen ser nyttan av att samarbeta med MDH och våra studenter. Företagen avsätter värdefull tid till projekten och bidrar med sina produktionsmedarbetare som handledare, säger San Aziz.

Dagen spenderades på Customer Center, en demonstrationsanläggning som är en av de verksamheter som Volvo CE bedriver i Eskilstuna. I pauserna hade studenterna möjlighet att prova grävmaskin- och lastmaskinsimulatorer.

– För oss är det positivt och viktigt att samarbeta med studenter - det är inspirerande och ger oss energi. Dessutom ger det oss en möjlighet att rekrytera framtidiga ingenjörer, säger Johan Härner, chef för produktionsutveckling och projektkontor inom Volvo CE Operations Eskilstuna.

Kursen, som är på 7,5 poäng, innehåller teman som t ex processutveckling med fokus på produktionssystem, automation som möjliggör effektivisering, datorbaserade verktyg för effektivisering, principer för systematisk processeffektivisering och tillämpad processanalys.

– Det är mycket inspirerande att vara lärare för blivande ingenjörer. Speciellt motiverande är det när vi samarbetar med företag som värdesätter och utmanar våra studenter. Den här kursen har lockat många internationella studenter vilket också skapar en dynamisk miljö i gruppen, förklarar San Aziz.